Kunstenares Caroline verandert met textiel

Voor marketeers, communicatieprofessionals en managers in de non-profit die meer grip op hun doelgroep willen

Kunstenares Caroline verandert met textiel

De textiele kunstwerken van Caroline Grootenboer zijn veranderlijk, verantwoord en expressief.

Changeable Art is gefundeerd op principes als duurzaamheid, re-use en verantwoordelijkheid nemen. De werken bestaan uit losse, handgemaakte onderdelen van vilt. In allerlei kleuren, en de samenstelling kan steeds worden veranderd.

Caroline: “Mijn kunst kan je mee laten veranderen met bijvoorbeeld de seizoenen. In de herfst kies je bijvoorbeeld onderdelen in donkere en warme tinten. En na een half jaar kunnen de onderdelen worden omgeruild voor lichte, frisse kleuren voor de lente.”

Onderdelen die door veel gebruik versleten raken kunnen worden gerecycled tot andere producten of garen. “Zo blijven we met elkaar verantwoordelijk voor het materiaal en milieu.”

Beeldende textiel kunstenaar Changeable Art - Craftswrk

Kunst in de kinderschoenen

Van jongs af aan had Caroline Grootenboer al een passie voor schilderen en kleuren. “Tijdens mijn opleiding interieuradviseur aan het hout- en meubileringscollege in Rotterdam ontdekte ik dat ik meer een doener was. Ik had grote bewondering voor designer Tricia Guild. Zij weet waanzinnig goed hoe ze patronen en kleuren met elkaar kan combineren! Ze inspireerde mij om zelf ook kunstenares te worden.”

Door een docent tijdens haar opleiding ontdekte Caroline het vilten. “Ik wist meteen dat dit het was. Ik liep verschillende stages en besloot voor mijn examenwerk in 2008 ook te vilten. Het resultaat was ‘Splash’, een spectaculair kleurrijk beeld van uit elkaar gespatte verf! Maar dan van textiel in plaats van verf, dat ik met speldjes aan de muur prikte.”

Beeldende textiel kunstenaar Changeable Art - Craftswrk

Eindeloos veranderlijk

Vanaf 2014 is ze zich steeds meer bezig gaan houden met Changeable Art. “Ik wil kunst kunnen veranderen. Zo kan ik mijn creativiteit volledig laten gaan, en het morgen weer anders doen als ik dat wil. Ik heb een tijd antikraak gewoond en toen paste ik mijn inrichting ook regelmatig aan. Ik denk dat mijn passie voor veranderen in je interieur daar al ontstond.”

Geen kunstwerk van Caroline is dan ook hetzelfde. En het is maar de vraag hoe lang het in dezelfde vorm blijft bestaan. Haar werken zijn namelijk nooit ‘af’. Ook niet als ze van kunstenares over gaan op een eigenaar: “Mijn kunst kan je blijven veranderen en er telkens weer anders uit laten zien. Klanten krijgen bij het kunstwerk een inspiratieboekje mee met verschillende manieren van prikken, en een bakje spelden.” Op die manier stimuleert ze mensen het veranderlijke karakter van haar werken door te zetten.

Beeldende textiel kunstenaar Changeable Art - Craftswrk

Met Changeable Art geef je kleur aan je interieur. “Ik combineer steeds verschillende kleuren en vormen, en gebruik meerdere technieken, zoals weven en vilten. Daarmee breng ik echt warmte, sfeer en reliëf aan een interieur.” Ze past een kunstwerk steeds aan aan de situatie en de gewenste grootte van het canvas. En nog een leuk en nuttig detail van Changeable Art, het textiel zorgt voor een betere akoestiek in een ruimte.

Verantwoorde kunst

Door het veranderlijke concept raak je op Changeable Art veel minder snel uitgekeken dan op statische kunst. Het kan langer mee. Een belangrijk thema voor de kunstenares. Caroline: “Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en werk daarom ook met verantwoorde materialen, met een kleine voetafdruk. Zoals merinowol uit Europa, geverfd met gifvrije verf. Dat is met elkaar verantwoordelijk blijven voor het materiaal en milieu.”

Beeldende textiel kunstenaar Changeable Art - Craftswrk

Voor de toekomst droomt ze van een winkel met allerlei onderdelen en op maat gemaakte uitbreidingssets, dichtbij het atelier waar ze haar collectie realiseert. “Mensen kunnen dan in het atelier workshops volgen of zelf heerlijk aan de slag met basisonderdelen en materialen uit de winkel. Zo worden zij onderdeel van het proces, en breng ik kunst en mensen in beweging.”

Gezond creatief op werk

Caroline ziet kansen voor haar kunst in zowel woon- als bedrijfsruimtes. “Laatst werden we er mee geconfronteerd dat we teveel zitten. Hoe leuk is het om mijn kunst bij het koffiezetapparaat op het werk op te hangen. Tijdens het wachten verander je snel even iets. Dat zorgt voor beweging, afleiding en stimuleert je creativiteit. Een win-win situatie lijkt me!”

 

Geschreven voor Craftswrk, december 2018. Bekijk de blog op de website van Craftswrk –>