Meubelmaker Wilfred Kalf vertaalt Hollands meesterwerk in drankenkabinet

Voor marketeers, communicatieprofessionals en managers in de non-profit die meer grip op hun doelgroep willen

Meubelmaker Wilfred Kalf vertaalt Hollands meesterwerk in drankenkabinet

‘Laat je inspireren door een schilderij en maak op basis hiervan een hedendaags design’. Dat was de opdracht van Masterly The Hague aan Wilfred Kalf (2018). Hij ontwierp een kabinet. De bezoekers waren razend enthousiast! Van inspiratiebron tot meubelstuk, we nemen je mee in de totstandkoming van dit unieke kabinet.

Het stoeltje van opa

Al van jongs af aan was Wilfred geïnteresseerd in meubels maken. “Ik zocht in de schuur van mijn vader naar gereedschap en verbouwde daarmee mijn eigen kamer. Ik schuurde, schilderde en bracht een oud bureaustoeltje van mijn opa weer tot leven. Toen ik mocht studeren meldde ik me aan voor de meubelvakschool in Amsterdam. Hier kreeg ik de tools om wat er in mijn hoofd zat tot uiting te brengen. Ik maakte als eerste werk een kabinet. Medestudenten dachten dat het al mijn eindexamenstuk was. Toen wist ik dat ik genoeg in mijn mars had om voor mezelf te beginnen. Ik regelde een werkplaats en stopte na twee jaar met de vakschool.”

Struinen door het Rijksmuseum

Kabinetten hebben Wilfred altijd al geraakt. “’Kabinet’ is eigenlijk gewoon een ander woord voor kast. Maar ze hebben vaak onverwachte dingen. Geheime laatjes, een mechaniekje. Ik houd van slanke modellen hoog op de pootjes.” Wilfreds interesse voor dit meubelstuk werd aangewakkerd tijdens zijn studietijd in Amsterdam. “Om de week bezocht ik het Rijksmuseum. Weggestopt in de kelder stonden de kabinetten. Van de suppoost mocht ik af en toe een deurtje opendoen of in een laatje kijken.”

Van jachttafereel op doek naar een drankenkabinet

Voor Masterly The Hague lieten 60 creatievelingen zich inspireren door 17e eeuwse kunst. Onder alle kunstenaars, ontwerpers en designers was Wilfred de enige meubelmaker. “De keuze voor mijn schilderij was snel gemaakt. De curator had er al gelijk één voor me in gedachten. Een jachttafereel van schilder Jan Weenix. Wat een fantastisch werk! Ik zag de vangst van de jager: een geslachte haas hangend aan een poot, en een paar patrijzen. Hier kon ik wel wat mee.”

Hoe maak je een passend meubel bij een schilderij? “Met mijn passie voor kabinetten uit de 16e en 17e eeuw wist ik het gelijk. Het werd een drankenkabinet om precies te zijn. Ik zag het schilderij van Jan Weenix al voor me in een Herenkamer of bibliotheek. In zo’n ruimte hoort ook een drankje. Met dat idee ging ik spelen. Wat vond ik mooi aan het schilderij? Wat greep mijn aandacht? Ik keek naar kleuren, vormen, het verhaal.”

Een spel van licht en donker

“Dat spel was zo typerend, daar wilde ik iets mee doen. De donkere vacht en witte buik van de haas liepen als een soort gebroken diagonaal door het doek. Die diagonaal heb ik terug laten komen in het kabinet. Door de deur iets achterover te laten hangen vangt deze veel licht en creëerde ik schaduwen.” Ook speelde Wilfred met kleuren. “Ik wilde werken met de kleur van het hout. Voor de witte buik van de haas koos ik esdoorn, voor zijn donkerrode vacht acacia. Ik werk altijd met lokaal, duurzaam hout. Deze stammen kwamen uit Den Haag.” De binnenkant van het kabinet bekleedde hij met fluweel in de kleuren van het schilderij. Een kleine la onderin en messing onderstel maakte het meubel af.

Reacties op Masterly The Hague

Als enige meubelmaker viel Wilfred Kalf op. “Vijf creatievelingen hadden zich laten inspireren door het schilderij van Jan Weenix. De anderen maakten er een jas, fotocollage en aardewerk bij. Deze werden samen met mijn kabinet in een jachtkamer tentoongesteld. Veel bezoekers kwamen gelijk op het meubelstuk af. De reacties waren heel positief.”

Goed nieuws voor wie geïnspireerd is geraakt door Wilfred zijn verhaal of door de esthetiek van het meubel: het kabinet en zijn andere werken biedt hij te koop aan.

 

Geschreven voor Craftswrk, oktober 2018. Bekijk de blog op de website van Craftswrk –>