,,Molenaar ben je uit liefde”

Voor marketeers, communicatieprofessionals en managers in de non-profit die meer grip op hun doelgroep willen

,,Molenaar ben je uit liefde”

In het jaar dat Culemborg 700 jaar stadsrechten viert, viert Leo Tiggelman zijn 25-jarig jubileum als molenaar van molen de Hoop. En daar is hij trots op!

Als je werk niet meer gelukkig maakt, moet je wat anders gaan doen. Zo ging het ook bij Leo Tiggelman. Op een dag zei zijn vrouw: ‘Leo, stop ermee, ga wat buiten de deur doen’. Via een collega kwam hij bij de molenaar in Deil terecht. Hij mocht een dagje meelopen en was gelijk verliefd op het vak.

Molenaar word je niet zomaar

De opleiding tot molenaar duurt gemiddeld 2 jaar. Leo deed er precies 2 jaar en 1 dag over. “Toen ik in 1992 mijn diploma kreeg heb ik meteen een sollicitatiebrief naar de gemeente Culemborg gestuurd. Molen de Hoop werd toen gerestaureerd. Ik heb het proces op de voet gevolgd. Thuis heb ik nog enkele honderden foto’s op dia van alle details.” Precies 25 jaar geleden, in 1993, werd Leo aangenomen als molenaar in Culemborg.

Ik word er niet voor betaald, dit is vrijwilligerswerk. In mijn leven draait het niet om geld maar om liefde. Die kan ik kwijt in mijn gezin, hobby’s én mijn werk als molenaar.

Veelzijdig beroep

Leo houdt van zijn werk omdat het zo veelzijdig is. “Je moet van alles kunnen. De molen onderhouden, draaiende maken, graan malen, bezoekers rondleiden. Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt.” Tijdens de opleiding leerde hij alles over molens en het weer. Zo bepaalt de wind de hoeveelheid zeildoek en de stand van de wieken. Ook komt zijn technische achtergrond goed van pas.

Remblokken slijten bijvoorbeeld. Dan moet je ze verstellen. Ik los dat soort dingen graag zelf op. Dan haal ik de krik uit de auto en red ik me wel. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Als je niet oppast, heb je zo een ton aan schade. Als de molen eenmaal draait, is het écht genieten.

Gezellige gesprekken

Op zaterdag is molen de Hoop open voor bezoek. Voor Leo is dat de leukste dag van de week.

Dan kan ik echt contact maken met mensen. Ik houd altijd een basisverhaal tijdens de rondleiding. Maar ik vertel vooral niet teveel. Dat prikkelt de bezoekers om zelf vragen te stellen. Door die interactie wordt het pas echt gezellig. De gesprekken gaan vaak over de molen. Soms zijn ze ook persoonlijk. En buurtbewoners komen regelmatig langs voor een praatje.

Betrokken bij de stad

Leo is zeer betrokken bij Culemborg. “Ik houd de nieuwe plannen en ontwikkelingen goed in de gaten. Dat is ook nodig, want soms hebben deze gevolgen voor de molen. Zoals destijds de plannen voor hoogbouw in ‘t Buitenhof, ten noordwesten van de molen. De wind komt vaak uit die richting, dus dat zou voor de molen niet gunstig zijn. Ook zorgt hoogbouw voor beperkt zicht. Daardoor zie ik slecht weer niet goed aankomen en heb ik minder tijd om maatregelen te nemen. Gelukkig ging die hoogbouw toen niet door. Nu ben ik heel erg benieuwd wat er gaat gebeuren met het lege veldje voor de molen. Daarom houd ik de digitale Culemborgse Courant goed in de gaten.”

Rondleiding molen de Hoop

Molen de Hoop is elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 geopend. U kunt de molen ook bezoeken tijdens de Nationale Molendagen op 12 en 13 mei 2018. Leo leidt u graag rond!

Bezoekadres: Het Jach 3, Culemborg

 

Vrij werk, gepubliceerd in magazine ‘Culemborg” #1 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *